Tippek, érdekességek

5 szuper tipp az impulzusvásárlás ellen!

DigitalWeb ABC
2021.08.19 09:27
5 szuper tipp az impulzusvásárlás ellen!

Ha védeni szeretnéd a bankszámládat és nem szeretnéd számolgatni a pénzt a hónap végén, fontos a tudatos vásárlás és fogyasztás! Bizonyos felmérések alapján kiderült, hogy a bolti költések jelentős része impulzusvásárlás miatt keletkezik!

Ebből a cikkből megismerhetsz 5 szuper módszert, amivel elkerülheted, hogy fölösleges termékekkel legyen tele a bevásárókocsid!

Mit jelent az impulzusvásárlás?

Az online vásárlásnak számos előnye van, nem véletlenül egyre elterjedtebb szokás napjainkban. Korábban készítettünk egy cikket, ahol ezeket az előnyöket sorakoztattuk fel, itt tudod elolvasni, ha érdekel!

Az impulzusvásárlás fogalommal már biztos találkoztál, ha nem akkor elmondom. Ez egy előre meg nem tervezett vásárlási folyamat, amelyet valamilyen külső tényező hatására kezdünk meg! Valójában ez a boltoknak az egyik legnagyobb fegyvere, ugyanis, ha neked fel sem tűnik, mégis a legtöbb esetben ők idézik elő benned!

impulzusvásárlás

Több ilyen módszer is létezik, a leggyakrabban jól észrevehető plakátok, kihagyhatatlan akciókra buzdító táblák, ételkóstolások, vagy szimplán a polcok pakolási rendje is befolyással lehet az érzéseidre!

Elsőre azt gondolhatod nem olyan nagy tragédia ez, de mire a végére érsz egy hétvégi nagybevásárlásnak a bevásárlókocsid rengeteg olyan termékkel lesz teli, amire semmi szükséged nincs, sőt rosszabb esetben a szemetesben fogja végezni. Éves szinten rengeteg pénzt spórolhatsz, ha elhagyod ezt a káros szokásod, ha nem hagyod, hogy magával ragadjon az impulzusvásárlás!

Mit tehetsz az impulzusvásárlás ellen?

Erre sajnos nincs gyógyszeres kezelés, ez bele van kódolva a génjeidbe. Vannak azonban apró trükkök és szokások, amik segítségével lecsökkentheted a lehetőségét!

1. Mindig készíts bevásárlólistát!

A legtöbben úgy gondolják, hogy nincs szükségük bevásárló listára, mert ők meg tudják jegyezni mit kell venni. Ez valószínűleg tényleg így van, de, ha van egy tematikusan megírt listád és az alapján haladsz a bolton belül, sokkal kisebb az esélye, hogy az impulzusvásárlás hibájába esel. A sorok között bóklászva nem kerülnek fölösleges dolgok a kocsidba!

2. Nincs szükség mindenre, ami akciós!

Elhiszem, hogy csábító egy hatalmas sárga színű akciós felirat, de előfordulhat, hogy olyan termékkel találod szembe magad, amire nincs éppen szükséged! Gondolj csak bele, megveszed, de mondjuk rövid lejáratú termék és végül a szemetesben végzi. Törekedj arra, hogy olyan termékeket vásárolj meg, aminek hosszú lejárati ideje van!

3. Ha teheted vásárolj egyedül!

Tudom én, hogy, aki nem szereti a bevásárlást unatkozik egyedül, de hidd el sok fölösleges terméktől mentheted meg magad. Ha gyermekeddel mész vásárolni, biztos nem fogsz tudni ellenállni a kéréseknek, és a kosarad tele lesz szükségtelen dolgokkal!

4. Ne menj éhesen és szomjasan vásárolni!

A legfőbb impulzusvárárlás tényező az éhség és a szomjúság! Ha úgy mész a nagybevásárlásra, hogy nem ettél előtte, figyeld csak meg, hogy biztosan nem fogsz tudni ellenállni valami csábító finomságnak. Ha olyan helyen intézed a bevásárlást, ahol gyorsétterem található, szinte biztos, hogy ott fogsz kikötni!

5. Minimalizáld a vásárlási alkalmak számát!

Minél több alkalommal látogatsz el boltba, annál nagyobb az esélye, hogy az impulzusvásárlás csapdájába esel. Tervezz előre legalább két héttel, amit lehet szerezz be előre egy nagybevásárlás alkalmából. Ha idő közben nagyon kell valami, azt megveheted a sarki kisközértben, ahol tizedannyi külső hatás van, ami vásárlásra buzdít!

Ha úgy érzed Te is gyakran esel az impulzusvásárlás csapdájába, ezek a módszerek segítenek abban, hogy a lehető legkevesebb fölösleges termék kerüljön a bevásárlókocsidba. Bebiztosítnád, hogy többé ne fordulhasson elő? Látogass el weboldalunkra, vásárolj online, rendeld házhoz a szükséges élelmiszereket, az ország bármely pontjára kiszállítjuk!