Tippek, érdekességek

A magyar tojás jelölése: mit jelent a rejtélyes kód?

DigitalWeb ABC
2022.04.11 13:01
A magyar tojás jelölése: mit jelent a rejtélyes kód?

A tojás az emberi étkezés fontos részét képezi, rengeteg ételünk elengedhetetlen alapanyaga, de önmagában is előszeretettel fogyasztjuk különböző formában! Sok féle tojás kapható a boltokban, a piacon, de a méretén kívül nem nagyon foglalkozunk vele, hogy „honnan is származik”!

Minket nagyon furdalt a kíváncsiság, ezért utánajártunk a tojáson lévő rejtélyes kódnak. Cikkünkből megtudhatod, hogy működik a magyar tojás jelölése!

Finom és egészséges, de honnan származik?

A Húsvét közeledtével különösen aktuális ez a téma, hiszen a sonka és a torma mellett, a tojás fontos része az ünnepnek! Rendszeres fogyasztása ősidőkre vezethető vissza, nem is csoda, hiszen alacsony kalóriatartalom mellett fehérjékben dús, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ráadásul zsírszegény!

Nem véletlen, hogy a fogyókúrázók is előszeretettel fogyasztják a különböző formáit, hiszen gyakorlatilag szénhidrát mentes!

Biztos megfigyelted már, hogy bárhol is veszed meg a tojásokat, van rajta egy rejtélyes kód. Gondolkoztál már rajta, hogy mit is jelenthet? Utána jártunk a kérdésnek!

A magyar tojás jelölése

Ahogy a képen is láthatod, a kódot hét részre kell felosztani, hogy megfejthessük a jelentését!

Első rész: az állattartás módjára utal, 1-2-3 és 0 lehet attól függően, hogy az állat szabadon-, alternatív módon-, ketrecben-, vagy ökológiailag tartott

Második rész: az országot jelöli, innen tudhatod meg, hogy a tojás honnan származik. Magyarország ISO kódja HU, innen tudhatod, hogy hazai termelésből származik

Harmadik rész: ez a szám a megyét vagy a főváros kódját jelöli, 01-20 közötti szám

Negyedik rész: ez minden esetben mindössze egy karakter, az állategészségügyi kerület sorszámát jelzi

Ötödik rész: a tojótyúk jelölés „T”

Hatodik rész: az állattartó kétjegyű sorszámát jelöli a kerületen belül

Hetedik rész: a „/” jel után az állattartó telepen található istállók számát jelöli

Természetesen a mindennapos használat szempontjából a legfontosabb a második részben található, hogy melyik országból származik a tojás, de mindenképp érdekes, hogy mennyi információt rejteget a számkombináció!

Az előre csomagolt tojásokon mást is fel kell tüntetni!

Az emberek többsége előre csomagolt formában veszi a tojást – dobozban vagy tálcán- ezeken plusz információkat találsz!

  • A csomagoló központ számát, ezeket a NÉBIH nyilván tartja és bárki számára elérhető a honlapjukon!
  • A tojás minőségi osztályba sorolását: „A-osztály”, „Friss tojás”, ha a tojásrakás óta nem telt el 9 nap, akkor „Extrafriss” jelzést kaphat!
  • A tojások méretét (XL – L – M – S), ez a tömegét is jelöli!
  • Minőség-megőrzési időt, ez nem lehet több a tojásrakástól számított 28 nap!
  • A tárolási javaslatot!

A helyi piacokon találkozhatsz jelöletlen tojásokkal is. Ennek az az oka, hogy az 50-nél kevesebb tyúkot tartóknak nincs jelölési kötelezettségük! Az értékesítés helyén a nevüket és a címüket kell feltüntetniük!

Reméljük érdekesnek találtad a magyar tojások jelölése kapcsán összeszedett információinkat! Ha fontos neked, hogy kiváló minőségű, hazai termelőktől származó tojás legyen az asztalon a húsvéti lakomán, látogass el weboldalunkra és rendeld házhoz a hét bármely napján!