Tippek, érdekességek

Romboljuk le a tévhitet: Tényleg egészségtelen az UHT tej?

DigitalWeb ABC
2022.03.10 12:30
Romboljuk le a tévhitet: Tényleg egészségtelen az UHT tej?

Gyermekkorban az egyik legfontosabb tápanyagforrás a tej. Ennek több fajtáját is jól ismerjük, minden nap találkozunk velük a boltok polcain, a legismertebbek a friss-, és az UHT tej. Sajnos néhány szóbeszéd, tévhit az UHT tejjel kapcsolatban nagyban visszavetette Magyarország fogyasztását, fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk erről.

Cikkünkben az UHT tej körüli legsúlyosabb tévhitet romboljuk le!

Tényleg káros az UHT tej?

Az egészséges életmód szemléletével együtt számos ételről, italról, összetevőről mondták azt, hogy káros az emberre nézve. Ezek között több olyan van, ami tévesen lett beskatulyázva, ilyen pl. az UHT tej.

Feltehetően a „tartós” tej elnevezés miatt kezdett el terjedni az a tévhit, hogy az UHT tej tartósítószereket és egyéb káros anyagokat tartalmaz, így garantálják a hosszú fogyasztási időt! Ez hatalmas tévedés, ráadásul kimutatások szerint nagyban csökkent az átlagos tejfogyasztás a családok körében.

Kevesen tudják, de a tehén tej tartalmazza a legtöbb értékes vitamint, tápanyagot, amire egy fejlődésben lévő gyereknek szüksége van. A benne lévő kalcium gondoskodik később a csontozat és a fogak egészséges állapotáról. A kalcium nagyjából 25 éves koráig épül be a csontokba, de ez után is ajánlatos fogyasztani!

Felmerül a kérdés, mitől áll el ilyen hosszú ideig az UHT tej? A kulcs a hőkezelés!

Hogyan készül a „tartós” tej?

A tejet minimum 135 °C fokra hevítik, ezen a hőmérsékleten tartják pár másodpercre, majd gyorsan visszahűtik szobahőmérsékletre. Ezután steril környezetben speciális csomagolásba kerül. Így elpusztul az összes mikroorganizmus, a csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen. Így nincs szüksége a tartósító szerre!

A közhiedelemmel ellentétben az UHT eljárás során nem változik meg a tej tápértéke.

Egészségesebb a friss tej?

Alapvető emberi gondolat, hogy a friss mindig egészségesebb. Jó néhány kutatást végeztek ezzel kapcsolatban, ahol kiderült, hogy az emberek többsége szerint a friss tej jótékonyabb.

Az igazság az, hogy az UHT tej mikro-, és makrotápanyag-tartalma gyakorlatilag mindenben megegyezik a friss tejével!

A házi, kimért tejjel nem árt vigyázni, minősége nagyban függ az állomány állapotától és a feldolgozás helyszínétől. Az UHT tej teljesen biztonságos, szigorú normák szerint veszik át és dolgozzák fel az üzemek!

Összefoglalva: A tej rendkívül fontos az emberi szervezet számára, a gyerekek fejlődéséhez pedig elengedhetetlen. Az UHT tej tökéletes választás a mindennapi tejfogyasztásra, nem tartalmaz tartósító szereket és káros anyagokat. A közhiedelemmel ellentétbe minden fontos vitamint és tápanyagot tartalmaz, amit a friss tej!

Ha szeretnéd beszerezni az egész család számára a tejet, látogass el weboldalunkra és rendeld házhoz néhány másodperc alatt!